zaterdag 22 januari 2011

VkBlog is geschiedenis door vastgelopen papieren VK redactie

Ik ben/was VKblogger vanaf het begin in 2005. Mij blognummer was 173, en mijn eerste bijdrage verscheen op 17 sep "Luchtkwaliteit aanpakken kan heel goedkoop" Door het verkeer met slimme stoplichten beter te laten doorstromen, staan ze minder stil met draaiende motor. Dynamisch Verkeers Management, DVM. Ook de stad Eindhoven heeft er inmiddels succesvolle proven mee gedaan, anno 2011.

In het begin van het VKblog moest burgerjournalistiek de papieren krant versterken.
Alleen de papieren journalisten zagen dat niet erg zitten, al waren er VK journalisten die ook gingen bloggen. Maar al snel bleken ook deze VK journalisten met een open blik, niet bestand tegen de kritiek in de reacties. Er werd en wordt op de papieren redactie heel erg neergekeken
op het VK blog.
Volgens VK ombudsman klaagden de VK bloggers veel te veel ze wezen vel te veel op gebreken. Jammer dat zelfs de lezers redacteur van de papieren redactie feedback van klanten negatief af doet. Hoog tijd voor een andere functie, lijkt me.
Een slecht teken voor de klantgerichtheid van de krant.
De papieren redactie straalde uit dat ze verschrikkelijk neerkeken op het VKblog.
Zonder te willen onderzoeken hoe je zo'n instrument benut.

Volgens de Belgische internet baas DeRidder, van de Volkskrant website, werd de internetredactie gehinderd door de papieren redactie Ik denk dat het beeld dat de Ridder schetst heel goed kan kloppen vwb de papieren VK redactie.
In het begin verschenen er ook blogs van papieren journalisten.
En inderdaad wat die schreven las beter en liep vlotter dan wat de echte bloggers schreven.
Maar de VK journalistenblogs werden lang niet altijd meer gelezen dan gewone bloggers.
Wat de echte bloggers vooral hinderlijk vonden was dat ze nooit reageerden.

Als ze het slim hadden aangepakt, dan had op die manier de schrijf kwaliteit van VKbloggers kunnen worden verbeterd. Maar de kwaliteit van de vijand wilde de papieren redactie niet verbeteren.
De tenen van papieren VK journalisten bleken veel te lang, en de achterdocht te groot. En waarschijnlijk kregen ze ook helemaal geen extra tijd van hun baas, voor kwaliteitsverhoging.

In het begin had Geert Jan Bogaerts de mond vol over burgerjournalistiek, maar dat was journalistiek in het perspectief van de papieren krant. Met scoops in het perspectief van een papieren krant.

Een krantenwebsite leent zich echter uitstekend voor User Generated Content. Maar dan moet je wel reacties bij artikelen toestaan. Wegener laat zien dat dat uitstekend kan werken.

Ook echte burgerjournalistiek gebeurde, ook op het VKblog. Al vond de papieren redactie dat niet interessant, voor zover ze het ontdekte, want waarschijnlijk keken ze alleen angstig of ze niet op hun eigen berichten onderuit gehaald werden.

Het VKblog bevatte 3 soorten nuttig nieuws, journalistieke produkten waar de papieren redactie niks aan dacht te hebben.

- lokaal nieuws, van gebeurtenissen waar geen persbericht van op de fax komt
- gespecialiseerd nieuws, met informatie waar ook de "gespecialiseerde" papieren VK journalist niet genoeg van begrijpt of de tijd krijgt.
- correcties op papieren berichten van mensen die wel echt weten wat ergens aan de hand was.

3 soorten content die soms best zeer gewaardeerd was geworden door de papieren lezers.
Als de papieren redactie mentaal in staat was geweest ze als selectiebron mee te nemen. Dat gebrek is de leiding van de VK aan te rekenen.

In de tijd dat de papieren VK redactie zijn best deed het VKblog te negeren, hebben ze wel het forum gedeelte uitgebreid en ook is er papieren ruimte gekomen voor specialisten van buiten, die alleen opinies mogen schrijven.

De Volkskrant is een voorbeeld van een vastgeroeste organisatie die niet is meegegaan met een maatschappij. Daar vloeit informatie rijkelijk, en er zijn altijd mensen die veel beter weten wat er speelt dan de papieren journalisten.

Het blog was en is een manier om die kennis bij de papieren redactie te krijgen.

De toekomst van de Volkskrant
Gaat die maatschappij willen betalen voor de VK selectie van achterhaald nieuws? En levert dat straks genoeg op om al die echte journalisten te betalen?
Ik denk het niet, maar de belangrijkste Volkskrant komt straks wel van de internet redactie. Als ze niet te Belgisch volgzaam worden tenminste.

En nog steeds is ca de helft van de artikelen over een ondewerp waar ik zelf toevallig specialist ben, afkeurenswaardig, fout of zeer gekeurd.
Hoe zou het dan zijn met de andere artikelen?

Feedback van bloggers, User Generated Content, geeft dan de diepte, correctie en geloofwaardigheid, of terechte twijfel, die een klantvriendelijk nieuws medium nodig heeft.

9 opmerkingen:

  1. Prima verhaal, als aanvulling; er is nog een tijdje het fenomeen 'de blogger van de week' geweest. Dan werd je stukje overgenomen in de papieren krant, je kreeg er zelfs voor betaald. Ook dat hield helaas opeens op...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, we hebben de krant toch niet nodig om verder te bloggen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed weergegeven...
    Vooral in het begin was het totaal anders op het VKBlog....
    Ook de wijze van reageren was anders, veel inhoudelijker, meer discussies, lange reacties waardoor anderen mee gingen discussieren...
    Nu nog kijk ik regelmatig naar oude blogs en met name naar de reacties en het valt me dan op hoe inhoudelijk de kwaliteit hoog was.
    Ook de blogs zelf.
    En het klopt inderdaad, in het begin werden sommige bloggers door de VK gevraagd en betaald, ik zelf ook. Dat was op een gegeven moment afgelopen, maar daar werd wel netjes iets over medegedeeld.

    Het is doodzonde dat de VK dit zo laat eidigen en een kwaliteitskrant onwaardig...
    maar we kunnen beter de eer aan ons zelf laten...
    ik ga vóór 1 maart op zwart op de VKBlog en ga elders verder zoals je kunt zien...

    jeggroet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dit is de kern, denk ik. Spanning tussen papier en internet, daar zitten mensen achter die voor hun bestaan vrezen. En gebrek aan visie van iemand die daar boven zou moeten staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jammer dat ik zo laat pas dit forum heb ontdekt. Ik hoop je vanaf nu te blijven lezen.
    TimmerArk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed verhaal. Ik ben pas later bij het vkblog gekomen. Ik dacht er niet zo over na of mijn type content wel paste bij de VK. Het ging me vooral om de interactie met andere bloggers. Leerzaam. Had net zo goed ABCBlog kunnen zijn. De Container deed er niet toe voor me. De mensen en hun verhaal, daar gaat het mij om.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ben het er volkomen mee eens en heb zelfs op het onderwerp zitten broeden. Ik kwam niet uit die 'mer à boire'. Chapeau.

    En wat Strip zegt: we hebben geen Volkskrant nodig om het nieuws tot ons te krijgen...
    En bloggen kunnen we overal, gratis. Alleen moet je accepteren en dat je een nieuw publiek moet aanboren, gedeeltelijk tenminste.

    BeantwoordenVerwijderen